Домашен дейтацентър или лаборатория|HomeLab, Home Data center

admin 1 View

Много devops, програмисти, системни и мрежови администратори изграждат свои домашни лаборатории, мини дейтацентрове, включително доста амбициозни и сериозно направени системи…

В тази статия разглеждам някои от съществените лимити, с които следва да се съобразяваме в амбициите и инвестициите си.

Тъй като е удобно и дори изглежда изгодно да натоварим домашната си лаборатория със сериозни задачи (например проекти за клиенти) – изхождайки от опита си за проектиране и изграждане на сериозна домашна лаборатория (от клас мини дейта център :), споделям лош опит, в желанието си да спестя на читателя настъпването на някоя и друга мотика по пътя. 😉

1. Не правете голяма инвестиция – в крайна сметка домашната лаборатория е за тестове и PoC (Proof of Concept), използването и за други цели рано или късно води до задънена улица и по някое време ще се наложи да отпишете инвестираното и направите нещата както трябва.
Все пак, по-долу (т. 7.) описвам добра (макар не изключителна) идея, която може да осмисли сериозното използване на домашната инфраструктура.

Така че – инвестирайте разумно и пестеливо, за да не загубите много (пари, време, нерви, недоволни клиенти и пропуснати възможности).

2. Причината да отпишете инвестицията е, че домашният дейтацентър не скалира добре – нито в посока повече оборудване, но винаги ще е зле в посока отказоустойчивост и надеждност на работата.

Винаги! Винаги!!

Дали съм достатъчно категоричен?

Винаги!!!

3. Имайте предвид, че много рядко електрическите инсталации в стандартните жилища са оразмерени добре, за да поддържат
7 x 24 x 365 дори малки товари от 1-2KW. Това не винаги се забелязва и никога не е проблем в началото, но е добре да се провери след няколко месеца работа дали предпазителите и изходните шини не греят. Следващите индикатори са черни конвективни следи над таблото, миризма на изгоряло и вой на пожарни сирени.

4. Проблемите с шума са добре известни и всеки чувал стартиращ или натоварен сървър има ясна звукова представа за тях. :). Ще добавя само, че шумът от вентилаторите на средномощен сървър, в някои сгради се чува и през нощта, включително И от съседите.
Разбира се, те не са чак такъв проблем, но помислете за отношенията си с партньора… 🙂  

5. Охлаждането – няма лесен и смислен начин да направите добро охлаждане, ако ще имате повече сървъри. Студеният въздух трябва да се движи отдолу нагоре и фронт/гръб спрямо сървърите (ако са за рак монтаж). Това, което можете да направите е да държите достатъчно ниска температурата в помещението, за да осигурите генерално температурния режим на оборудването, но тази схема консумира повече енергия и поради това е ценово неефективна.

Е, ако имате достатъчно средства може да заложите на рак със собствена климатизация, но това е инвестиция, която не си струва предвид описаното в т. 2.

6. Възможните компромиси –

– Ако просто имате нужда от домашен лаб – използвайте втора ръка мобилни работни станции – те дават доста мощност и са относително тихи (стига да не спите в едно и също помещение с тях). Предимствата им – не ви трябва UPS или KVM имате си вградени монитор, мишка и клавиатура.

– За ML (Machine Learning) – сглобете си машина с големи бавни вентилатори, не повече от един, но възможно най-мощен ускорител, например NVidia GeForce RTX 2080Ti. Пак ще шуми, но ако е в съседно помещение се търпи. Или не се търпи – зависи…

7. Направете си (или използвайте “as a service”) мониторинг – като минимум – температура на околната среда и на системите – трябва да знаете температурното им състояние и да получавате известия при надвишаване на допустимите рамки.

Разбира се мониторинга е необходим и за други цели – например: параметри на експлоатация, надеждност, сигурност, контрол на SLA.

Хубавото в тази схема е, че когато прехвърлите проектите си, където им е мястото – тогава домашната инфраструктура може да се използва за независим (или втори) мониторинг.

8. Ако правилно изберете оркестрацията на виртуализация/контейнеризация – ще можете лесно да мигрирате приложенията си към ваши ресурси в частни или публични клауд платформи. Така ще си запазите възможноста да правите бързи и евтини тестове и PoC в домашната среда, същевременно ще можете лесно да мигрирате продакшън системите на правилните платформи.

9. Спестете си проблеми със сигурността и надеждността и разделете правилно инфраструктурата за тестове и PoC от домашния си интернет, не ги смесвайте от самото начало най-добре – т.е. организирайте си файъруол (може и виртуализиран, но с много мисъл), умен суич/и.

Повтарям – от самото начало разделете едното от другото, никакъв компромис, временно решение и прочие.

Виртуализация и оркестрация Експлоатация Инфраструктура Контейнери Наблюдение и управление Поддръжка Софтуер Управление на проекти